Barrelhouse
http://www.barrelhouse.nl/
De band Barrelhouse bestaat inmiddels veertig jaar en is nog onverminderd populair.
Sinds de release van hun eerste album heeft Barrelhouse zich in de loop der tijd stevig ontwikkeld. Veel verschillende invloeden zijn in het bandgeluid te horen, hoewel het wezen van Barrelhouse hetzelfde is gebleven: bluesy en soulful, hypnotiserend en ontroerend in de ballads, dan weer uitbundig swingend. De bezetting is onveranderd, met als blikvangers zangeres Tineke Schoemaker, pianist Han van Dam en de broers Guus en Johnny LaPorte op duelerende gitaren.
Regelmatig werkte Barrelhouse met buitenlandse artiesten. Zo werd twee keer getourd met Texas-blueslegende Albert Collins.
De twee cd’s Timeframes (‘98) en Walking in Time (‘02) kennen gastoptredens van the Five Blind Boys of Mississippi, Altai Hangai en Magic Band gitarist Gary Lucas. Deze uiteenlopende gastmuzikanten worden als het ware ingezet voor het Barrelhouse geluid, zonder dat hun eigen identiteit geweld wordt aangedaan.
Vanwege het dertigjarig bestaan werd in 2005 de live-cd (Barrelhouse Live) uitgebracht, om de sfeer die iedereen kent van de vele optredens vast te leggen. In 2006 verscheen de eerste Barrelhouse dvd ( Live Has Many Faces ) met daarop live opnamen van ’78 ( met Albert Collins ) tot aan ’06 ( waarop Barrelhouse akoestisch speelt).
Inmiddels bracht de band ruim 15 albums uit, die onveranderd zeer positieve recensies krijgen en daarnaast heeft Barrelhouse een enorme reputatie als live-band.
Frontvrouw Tineke Schoemaker werd onlangs nog door de Dutch Blues Foundation verkozen tot beste blueszangeres van Nederland.
Los van de ontelbare clubshows speelde Barrelhouse op prestigieuze festivals als het North Sea Jazz Festival, Peer Rhythm & Blues Festival (B), Blue Balls Festival (CH), Crossing Border, Jazzkaar (Tallinn), etc.
Met deze indrukwekkende CV en hun opname in de Dutch Hall Of Fame in 2012 is Barrelhouse zowel live als op de plaat nog steeds een band van topklasse.
Tineke Schoemaker vocals, Johnny LaPorte guitar, Han van Dam piano, Guus LaPorte guitar, Bob Dros drum, Jan Willem Sligting bass, accordeon, doublebass