Brielle Blues “Een bijzonder Festival”

De Stichting Brielse Bluesdag is er trots op na 26 edities nog steeds een gratis toegankelijk bluesfestival te kunnen zijn. Zodat iedereen de mogelijkheid heeft om te genieten van de ‘Blues’.

 

Festivals in het algemeen hebben het zwaar:

  • De bijdrage die ze ontvangen van de gemeenten wordt steeds een beetje minder.
  • Sponsoren stonden vroeger in de rij, maar tegenwoordig is het steeds moeilijker om een sponsor voor een festival te vinden.
  • Festivalbezoek is de laatste jaren fors duurder geworden. De grootste kostenpost is de entreeprijs.
  • De gemiddelde Nederlander heeft minder te besteden en geeft zijn geld kritischer uit.

In de zoektocht naar informatie hoe we ons festival financieel aantrekkelijk kunnen houden voor onze bezoekers kwamen we op bespaardeals.nl het artikel Tips om je festivalbezoek zo goedkoop mogelijk te houden’ tegen.

Hoe houd je een festivalbezoek financieel gezien binnen de perken?

Festivals zijn er in de zomerperiode in overvloed. Van Blues- tot Kunstfestivals, wat je voorkeur ook is, er is altijd wel iets te doen en te beleven passend bij jouw persoonlijke smaak. Wat echter een domper kan zijn op de festivalvreugde is het prijskaartje dat aan een festivalbezoek hangt. Ten opzichte van vorig jaar zijn de entreeprijzen wederom gestegen en eenmaal op het festivalterrein word je aan alle kanten verleid om je portemonnee te trekken. Hoe houd je een festivalbezoek financieel gezien binnen de perken?

Entreeticket is de grootste kostenpost

De bestedingen lopen per festival erg uiteen. Dit heeft uiteraard te maken met de verschillende soorten bezoekers. Het Nederlands Film Festival is koploper met een gemiddelde besteding van € 66 (exclusief entreebewijs) per bezoeker. Op een Dancefestival geven de veelal jonge bezoekers gemiddeld tussen de € 5 en € 10 uit aan eten en drinken. Voor jonge mensen een aanslag op hun vaak geringe bankrekening aangezien ze ook nog in de buidel moeten tasten voor vervoer en vaak willen ze ook een nacht  blijven kamperen voor het ultieme festivalgevoel. De grootste kostenpost is echter de entree, de prijs van een kaartje voor Lowlands is de laatste jaren met 40% gestegen.

 

Tips om je festivalbezoek zo goedkoop mogelijk te houden:

 

  • Bezoek een gratis toegankelijk festival. In 2014 waren 363 van de 801 festivals gratis, keus genoeg!
  • Word vrijwilliger. Veel kleinere festivals werken met een heel leger aan onbetaalde krachten. Help bijvoorbeeld bij de op- en afbouw van het festival en je krijgt gratis toegang.
  • Veel festivals geven statiegeld op plastic bekertjes. Een stapel van een meter levert je vaak een gratis drankje op. Het verzamelen van bekers is heel populair op familiefestivals, kinderen zijn er de hele dag druk mee in de weer.
  • Heb je een CJP pas? Met deze jongerenpas krijg je korting op diverse evenementen wat je tientallen euro’s voordeel kan opleveren.
  • Check vooraf de website van het te bezoeken festival om te zien of het is toegestaan om water mee te nemen. Vaak is een flesje water zonder dop toegestaan.

Festivalkeuze is tweeledig: programmering en sfeer

De eerste reden dat men een festival bezoekt is de programmering. Veelal bands, maar ook andere kunstuitingen zoals theater, beeldende kunst en dans. Een andere even belangrijke reden is de sfeer. Een sfeer die wordt gekenmerkt door vrijheid, tot in de vroege uurtjes lekker op je blote voeten met je vrienden dansen in het gras.

De programmering is voor de helft van de bezoekers de reden om juist voor dat festival te kiezen. Ze komen voor de bekende bands die door het festival worden gepromoot, maar ook de minder bekende bands die door het festival worden geprogrammeerd mogen rekenen op grote belangstelling. De bezoekers ervaren dit als een kans om nieuwe topacts te ontdekken.

De sfeer is voor bezoekers een ander bepalend aspect. Elk festival heeft zo zijn eigen publiek, dat ook elk hun eigen sfeer meebrengt. Eén gemeenschappelijk kenmerk is de bijna ideale situatie van sociale omgangsvormen. Deze verschillen zeer van de sociale omgangsvormen in de ‘echte’ wereld. Mensen zijn vriendelijker en positiever wat een gevoel van samenzijn oproept.

Plaats een reactie

Spamcontrole (los de som op) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

SPONSOREN

CreditcardAanvragen_Logo_Zw
Popunie
Meuva
GemeenteBrielle
Mathomar
krabbeplaat
BrielseBVereniging
Schotte
mo-events
muller
spack
xtra
x10sion
vervolg
thcbrielle
smaeck
seasight
ravens
schaep
nobel
mtmaritiem
mo
mib
krinsen
krant
krabbeplaat
kont
interfilter
honky
hoofdwacht
hogenbirk
excess
enigma
delta
conspiro
cable
bogeys
belangenver
bastionx
asskantoorhoek
krant
spack
schaep
LogoGenuine.www
conspiro

Sponsor worden?

Vraag hier meer info aan over sponsoring Brielle Blues