‘Reis naar de Blues’ een voorstelling door Guy Verlinde.
Op 12 april organiseerde stichting Brielle BluesDag de tweede sessie van het project “Blues on Schools” met Guy Verlinde, Karl Zosel en Benoit Maddens. “Blues on Schools” is een project waarbij leraren en muzikanten samenwerken om het ontstaan van de bluesmuziek te delen met jongeren. Zo leren zij meer over de oorsprong van de muziek en bespreken naar aanleiding van de muziek kwesties die heden ten dage nog steeds spelen.

In België toert Guy Verlinden (Lightnin’ Guy), winnaar van de Belgische Blues Challenge 2011, al geruime tijd langs scholen met zijn project “Reis naar de Blues”. Samen met Karl Zosel op bas en Benoit Maddens op drums neemt hij de leerlingen op enthousiaste wijze mee op een muzikale reis. Begeleid met anekdotes, wordt de ontstaansgeschiedenis en de sociaal-culturele achtergrond van de muziek belicht. Uitgangspunt is door meer te weten over het ontstaan van de muziek, de maatschappelijke thema’s ook beter begrepen worden.

Guy Verlinden neemt de leerlingen van het Maerlant College, direct mee naar de oorsprong, de slaven, de plantages en de vele soorten liederen die ontstaan. Er wordt door de leerlingen al snel mee geklapt en gezongen.

De blues wordt algemeen beschouwd als de basis van de moderne pop- en rockmuziek. Vanop de katoenvelden in Mississippi waar de Afro-Amerikaanse slaven hun working songs zongen, over de zwoele Devil’s party music van Chicago, ontwikkelde deze muziekvorm zich tot de basis van de soul, funk, disco en rock ’n roll. De blues was de inspiratiebron van menig muzikant uit het verleden (Jerry Lee Lewis, Elvis Presley, James Brown, The Rolling Stones, Jimi Hendrix, enz.) maar ook van de hedendaagse sterren als de Black Keys, Amy Winehouse, Adele, Eric Clapton,The White Stripes, Foo Fighters en Lenny Kravitz.

Geen enkele muziekvorm was zo belangrijk voor de evolutie van de hedendaagse pop en rockmuziek als “The Blues”. Vanuit de oorsprong van de blues gaat de muzikale reis verder langs boogie, shuffle en rock ‘n’ roll om te eindigen bij de R&B van hedendaagse idolen als Beyoncé en Rihanna en de disco van Chic (le Freak). Heel herkenbaar en aansprekend, waarmee de cirkel weer rond is.

Aan het einde van de les vertelt Guy dat hij vandaag het virus van de blues heeft verspreid en hij spreekt de hoop uit dat velen uiteindelijk door de blues zullen worden geïnfecteerd. Deze bijeenkomst is een initiatief van de Stichting Brielse BluesDag uit Brielle Blues 3.0 om schoolprojecten te starten en zodoende jonge mensen kennis laten maken met deze oeroude vorm van expressie.

‘Daarmee is het eerste programmadeel van het jubileumjaar afgerond. Gelukkig voor alle bluesliefhebbers, mensen die de Stichting Brielse Bluesdag een warm hart toedragen of mensen die gewoon zin in een leuk feest hebben, staan er nog andere Brielle Blues evenementen op de agenda.

Zo keert Brielle Blues op 20 mei 2022 terug op het terrein van de Brielsche Aap en zal de Spring Blues worden georganiseerd. Een voorproefje van het grote Brielle Blues festival, met de band: Daddy to the rescue en in het voorprgramma de Brielse Band, The Stragglers! De tickets hiervoor zijn te verkrijgen via alle Social media van Brielle Blues.

En dan zal op 30 en 31 juli, ja u ziet het goed, het grote Brielle Blues Festival uit twee dagen bestaan met twee volle programma’s op drie podiums! Aangezien we dit jaar 30 jaar bestaan hebben we eenmalig alle registers opengetrokken! Hou onze website en socials goed in de gaten zodat u zelf kunt zien dat het programma zorgt voor een verplicht weekendbezoek aan ons festival! Tot dan!’

Write a Reply or Comment